Walentynkowe przepisy zawierają w sobie duże ilości czekolady, chilli i czerwonych warzyw - pomidorów, buraków etc. W sam raz na romantyczną kolację :)

Zupa krem z buraków:
kilka dużych buraków (upieczonych z oliwą i szczyptą soli)
2 -3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
skórka starta z limonki, limonka
kawałek papryczki chilli
mleko kokosowe
sól-pieprz do smaku

Starty na tarce na najmniejszych oczkach korzeń imbiru, wyciśnięty czosnek, skórkę z limonki  i pokrojony kawałek chilli uprażyć na oleju. Wlać mleko kokosowe, wrzucić buraki. Gotować razem 10-14 minut. Dolać sok z wyciśniętej limonki. Zblendować na gładki krem. Dosolić i dopieprzyć do smaku.

Chilli con carne/sin carne z czekoladą
500 g mielonego mięsa wołowego (albo nie w wersji bezmięsnej)
4-5 papryk w różnych kolorach
papryczka chilli
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
8 pomidorów/ 2 puszki z krojonymi pomidorami
100 g czekolady 
limonka
kolendra

Zeszklić cebulę, usmażyć na niej mięso (albo nie)- posolić odrobinę w czasie smażenia. Dodać pokrojone papryki i pomidory. Dusić do miękkości. Dodać warzywa z puszki i czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać czosnek, chilli, sok z limonki, liście kolendry i sól i pieprz do smaku. 

Trufle czekoladowe
paczka krakersów
czekolada 
aromat rumowy
mleko kokosowe
olej kokosowy 3-4 łyżki
dwie łyżki kakao
paczka płatków migdałowych
cukier

dodatkowo 4 łyżki kakao do obtoczenia

Krakersy pokruszyć. Czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby stężała. Żeby przyspieszyć proces tężenia można dodać łyżkę/ dwie kaszy manny. Gotową masę formować w kulki, obtaczać je w kakao, wiórkach kokosowych - to już zależy od fantazji.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież