Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, ale i równocześnie różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ona składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Nablus souq pita.

Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata zaprosiliśmy: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej) z prezentacją piady, producenci pity, macy oraz opłatka wigilijnego, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, przedstawicieli ambasad z wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.

Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba, jako pożywienia, które w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia.

Inauguracja FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA planowana jest w dniu 21 marca 2014 roku, w pierwszym dniu wiosny. Uczniowie wówczas szukają pomysłów na nieodbywanie typowych zajęć lekcyjnych. My proponujemy bardzo celowe „vagari” – zapraszając uczniów wszystkich typów i poziomów szkół z terenu Warszawy i Mazowsza, wraz z opiekunami, do spotkania się na naszym Festiwalu. Taka formuła lekcji historii, wiedzy o kulturze, podstaw przedsiębiorczości, wiedzy o społeczeństwie, połączona z degustacją, niewątpliwie uatrakcyjni pierwszy dzień wiosny. Zaproszenie kierowane do szkół jest tym bardziej zasadne, że rolę współorganizatora naszej inicjatywy przyjął na siebie Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie, otwierając dla Festiwalu swoje szkolne podwoje.

TERMIN: 21- 23 marca 2014 r.

MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa blisko dworca PKP Warszawa Wileńska

DOJAZD z Placu Bankowego: tramwaje: 18, 20, 23, 26, autobusy:160, 190, 226,460,512,527,718,738

Szczegółowy program: http://festiwalchlebow.pl

Godziny otwarcia: piątek, 21 marca: 9.00 do 17.00 sobota, 22 marca: 10.00 do 18.00 niedziela, 23 marca: 10.00 do 16.00 WSTĘP WOLNY

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież