Uwielbiasz czekoladę i zawsze marzyłeś o tym, by zobaczyć jak powstaje? Teraz masz okazję! Przyjdź w dniach 7 i 8 grudnia 2013 r. do Fabryki Czekolady E. Wedel i przekonaj się na własne oczy, jak powstaje prawdziwa czekolada. 

Choć pogoda za oknem nikogo nie rozpieszcza, to początek grudnia będzie w tym roku wyjątkowo słodki, a wszystko za sprawą marki Wedel, która otworzy bramy swojej fabryki podczas Czekoladowego weekendu. W dniach 7 i 8 grudnia będziesz miał okazję zobaczyć, jak powstają wedlowskie słodycze, będziesz mógł porozmawiać z Maestro Czekolady Januszem Profusem oraz zobaczyć jego najnowsze dzieło wykonane w całości z wedlowskiej czekolady. Co to będzie? To jeszcze tajemnica, ale możemy powiedzieć, że po raz kolejny nasz czekoladowy mistrz nas zaskoczy. Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy zgłosić chęć uczestnictwa. Rejestracja ruszy 30 listopada br. na stronie www.czekoladowyweekend.pl.

Kiedy: 7 i 8 grudnia (sobota i niedziela) 2013 r.
Gdzie: Fabryka Czekolady E. Wedel, ul. Zamoyskiego 28/30 (wejście od ul. Lubelskiej)
Zwiedzanie: w godz. 10.00-18.00
W trakcie zwiedzania poznasz także historię fabryki i jej założycieli, zobaczysz oryginalny gabinet Jana Wedla, który obecnie pełni rolę Sali Pamięci. Ponadto przekonasz się, jak wygląda produkcja czekolady, jak powstają rzeźby czy torciki w Pracowni Rarytasów. Podczas wizyty, każdy zwiedzający będzie miał możliwość spróbowania najlepszych, wedlowskich produktów i przekonania się o ich niepowtarzalnym smaku. Weekend Czekoladowy będzie na bieżąco relacjonowany na profilu Wedla na Facebooku (https://www.facebook.com/czekolada) oraz na stronie internetowej www.czekoladowyweekend.pl, na której pojawiać się będzie specjalna relacja na żywo naszego wyjątkowego reportera Łukasza Jakóbiaka, znanego z  kanału 20m2 Łukasza.

W tym roku - podczas nocy muzeów - Fabryka Wedla otworzyła swoje podwoje dla zwiedzających po trwającym kilka lat remoncie. Nawiązano tym samym do bogatej tradycji zwiedzania Fabryki, jeszcze w czasach PRLu. Fotorelację z tego wydarzenia można zobaczyć w naszej galerii. 

Fabryka Czekolady E.Wedel położona jest w sąsiedztwie klimatycznego jeziora Kamionkowskiego i Parku Skaryszewskiego w Warszawie oraz najnowocześniejszego w Europie, Stadionu Narodowego. W latach 30. XX wieku, ze stylowej kamienicy przy ul. Szpitalnej 8, przeniesiono tu fabrykę czekolady. Na obrzeżach ówczesnej stolicy powstał nowoczesny kompleks,jako pierwszy w Europie zawierający: przyzakładowy dom mieszkalny, żłobek, przedszkole, przychodnię lekarską i stołówkę oraz kino. Nad okolicą górowały monumentalne budynki fabryczne z wielkimi ścianami okien i dwie ceglane wieże. Roznoszący się wokół słodki zapach wedlowskiej czekolady dodawał magii architekturze art déco, tak samo jak ozdobny Kartusz Herbowy z inicjałami E.W., umieszczony nad wejściem czy stalowy krasnal na dziedzińcu. 

Podczas Powstania Warszawskiego w 1944 r., uratowano fabrykę przed całkowitym zniszczeniem. Gruntowna renowacja w latach 2007-2010 przywróciła jej blask z czasów, gdy Warszawę nazywano „Paryżem Północy” oraz ukazała sekrety,  takie jak unikatowa winda. Obecnie fabryka stanowi ważny punkt na mapie Warszawy, zatrudniając prawie 1000 pracowników i produkując każdego dnia tony czekolady. O najwyższą jakość tradycyjnych wedlowskich słodkości dba grupa najlepszych cukierników. Ci, pod okiem Maestro Czekolady Janusza Profusa, tworzą każdego dnia w Pracowni Rarytsów wykwintne czekoladowe rzeźby i znane wszystkim „Torciki Wedlowskie”.

E. Wedel to najsilniejsza czekoladowa marka w Polsce, która od ponad 160 lat dostarcza swoim konsumentom radość i przyjemność płynącą z intensywnego i głębokiego smaku najlepszej jakości czekolady. W portfolio marki znajdują się m.in. takie słodycze, jak Ptasie Mleczko®, Mieszanka Wedlowska, czekolady, ciastka, wafle i batony. Od września 2010 roku, Wedel jest częścią japońskiej Grupy LOTTE, która jest międzynarodowym koncernem, założonym w 1948 roku, początkowo specjalizującym się w sektorze gum do żucia. Obecnie Grupa działa w różnych dziedzinach biznesu, włączając w to sektor spożywczy, słodyczy, handlu, podróży i turystyki, chemiczny, rynek budowlany oraz finansowy.






Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

#2 jem 2013-12-07 08:44
Zaraz ma być relacja na żywo na stronie www.czekoladowyweekend.pl/relacja którą poprowadzi Łukasz Jakóbiak z 20m2. Czyli nie wszystko stracone jak zostałem w domu :D
Cytować
#1 Melka 2013-12-07 08:37
Ach, żałuję, że mam tak daleko do Warszawy, chciałabym zobaczyć fabrykę Wedla. Już o 10 się otwiera dla zwiedzających, ale im zazdroszczę :P Ale usiądę sobie z ulubioną mleczną czekolada i kubkiem kawy i obejrzę relację na żywo na http://www.czekoladowyweekend.pl/relacja. Już za 20 minut :)
Cytować