Już kolejny raz, młodzież z Pragi spotkała się w Światotekowej kuchni, żeby kroić, dusić, gotować, piec, i na końcu, zjeść własnoręcznie przygotowane posiłki. 

Co wtorek, między 18:00 a 20:00, kuchnię przy ul. Szwedzkiej 6/82 przejmują gimnazjalistki i gimnazjaliści, przyrządzając różnorodne potrawy. Tydzień temu, przygotowywaliśmy posiłki wegetariańskie i wegańskie - mówiąc prosto - posiłki bez mięsa. Przed założeniem fartuchów, młodzież mogła dowiedzieć się czym charakteryzuje się kuchnia wegetariańska, co, i jak, można przygotować i dlaczego warto (przynajmniej od czasu do czasu) wyeliminować mięso ze swojego jadłospisu. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, dostarcza nam odpowiednią ilość składników odżywczych, także bez obaw można ją wypróbować.  Gotowaliśmy kalarepę curry, kotlety z fasoli i szpinaku, bukiet karmelizowanej marchwii, cytrynową pastę z zielonego grochu, pieczoną dynię z sałatką jabłkowo - gruszkową i grzanki w oliwie. Choć większość z nas, jeśli nie wszyscy, po raz pierwszy przygotowywała te potrawy, wyszły wyśmienite w smaku i wyglądzie. Zawodowy kucharz by się nie powstydził.

W tym tygodniu na warsztat poszła kuchnia polska i robiliśmy pierogi - z ziemniakami i serem, z truskawkami i z białym serem na słodko. Śmiało możemy pochwalić się, że podołaliśmy sztuce lepienia, bo żaden pieróg nie rozpadał nam się podczas gotowania we wrzątku. Może babcie i mamy przyprawiają pierogi nieco inaczej od nas i inne mają proporcje składników, ale z ponad 60 ulepionych pierogów, został tylko jeden talerz, kilka wzięto do domu dać na spróbowanie, co dowodzi temu, że wszystkim smakowały. 

W następnym tygodniu będziemy odkrywać kolejne kuchnie i smaki świata. Wkrótce też, zaczną pojawiać się na warsztatach zagraniczni goście, którzy, razem z nami, będą przygotowywać najlepsze potrawy z ich kraju.

Zapraszamy do gotowania! Sprzątać i zmywać naczynia - wiadomo - każdy lubi, więc dzielimy się po równo.

Warsztat "Młodzież gotuje!" odbywa się cyklicznie we wtorki od godziny 18:00 do 20:00 w Praskiej Światotece.